Sorular ile Güvenli Mobil Ödeme ve Elektronik Belge Yönetim Sistemi

1 Haziran 2019 tarihli ve 30791 Sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan 507 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Güvenli Mobil Ödeme ve Elektronik Belge Yönetim Sistemi) 01.09.2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Güvenli Mobil Ödeme ve Elektronik Belge Yönetim Sistemi (GMÖEBYS), finans kuruluşları ya da ÖKC üreticileri ile birlikte özel entegratör kuruluşlar tarafından 507 Sıra No.lu VUK Genel Tebliğinde belirtilen usul ve esaslara uygun gerçekleştirilen satış, ödeme/tahsilat işlemleri ile bu işlemlere ilişkin mali belgelerin elektronik belge olarak oluşturulması, iletilmesi, muhafaza ve ibraz edilmesi süreçlerine ilişkin olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından izin verilen sistemdir.
Sisteminin amacı nedir?
Vergi doğuran mal ve hizmet satış işlemleri ile bunlara bağlı olarak yapılan ödemeleri/tahsilatları vergi kayıp ve kaçağına yol açmayacak şekilde, donanım bağımsız güvenli mobil uygulamalar aracılığıyla gerçekleştirmek ve sonuçlarını işlemin mahiyetine uygun düzenlenecek mali nitelikli e-Belgeler yoluyla kayıt altına almaktır.
Sistemden Yararlanabilecek Mükellefler Kimlerdir?
1. Ticari kazancı basit usulde tespit edilen mükellefler
2. İşletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler
3. Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler
4. Serbest meslek kazancı elde eden mükellefler
5. Gerçek usulde vergilendirilen zirai kazancı elde eden mükellefler
6. Vergiden muaf esnaf
Sistemin Avantajları Nelerdir?
Herhangi bir sistem altyapısı kurmaya gerek kalmadan mobil sistemler üzerinden GMÖEBYS’ye geçiş yapılabilir.
Mobil cihazlar üzerinden tahsilat işlemleri gerçekleştirilebilir.
Sistemi kullanacak mükellefler e-Belge uygulamasının bütün avantajlarından yararlanabilir.
Güvenli Mobil Ödeme Ve Elektronik Belge Yönetim Sistemi (GMÖEBYS) İçin Önemli Kavramlar Nelerdir?
Güvenli Mobil Ödeme ve Elektronik Belge Yönetim Sistemi (Sistem) (GMÖEBYS): Finans kuruluşları ya da ÖKC üreticileri ile birlikte özel entegratör kuruluşlar tarafından 507 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğde belirtilen usul ve esaslara uygun gerçekleştirilen satış, ödeme/tahsilat işlemleri ile bu işlemlere ilişkin mali belgelerin elektronik belge olarak oluşturulması, iletilmesi, muhafaza ve ibraz edilmesi süreçlerine ilişkin olarak T.C. Hazine ve Maliye Bakanlıkça izin verilen bir sistemdir.
Güvenli Mali Uygulama (GMU): e-Belgelendirme Sisteminde yapılan tüm işlemlerin güvenli bir şekilde başlamasını ve güvenli bir şekilde sonlanmasını sağlayan ve ayrıca diğer uygulamaların bağlı olarak çalıştığı merkezi sistem ve uç nokta yazılımlarının tamamını içeren ana uygulamadır.
İşletici Kuruluş: 507 Sıra No.lu Tebliğde tanımlanan Finans Kuruluşu veya Ödeme Kaydedici Cihaz Üreticilerinden, sistemi işletmek üzere Hazine ve Maliye Bakanlığınca yetkilendirilen ve Sistemin işletilmesi nedeniyle Bakanlık, Başkanlık ve sistem kapsamındaki hizmetlerden yararlananlara karşı asli sorumlu olan kuruluşlardır.
Dış Hizmet Sağlayıcı: İşletici Kuruluşun kendisi tarafından yapılması gerekenler dışında kalan faaliyetlerini kuruluş adına gerçekleştiren ya da gerçekleştirilmesinde İşletici Kuruluşa yardımcı nitelikte hizmet veren firmalardır.
Özel Entegratör Kuruluş: Elektronik belgelerin (e-Fatura, e-Arşiv Fatura, eSerbest Meslek Makbuzu vb. diğer elektronik belgeler) düzenlenmesi, iletilmesi, alınması ve saklama hizmetleri ile ilgili mükelleflere hizmet verme konusunda Gelir İdaresi Başkanlığından alınmış özel entegratörlük izni bulunan kuruluşlardır.
Yetkili Servis: İşletici Kuruluş tarafından, sorumluluğu kapsamındaki yazılımları için kurulum, güncelleme, anahtar yükleme, bakım, eğitim gibi hizmetleri vermek üzere yetkilendirilen servislerdir.
507 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında Gelir İdaresi Başkanlığından “İŞLETİCİ KURULUŞ İZNİ” Alan Kurumlar Kimlerdir?
1. Akbank Türk A.Ş.
2. Hugin Ödeme Sistemleri A.Ş.
3. Mikrosaray Mikrobilgisayar Paz. Ve Tic. A.Ş.
4. Ödeal Ödeme Kuruluşu A.Ş.
5. Pavo Finansal Teknoloji Çözümleri A.Ş.
6. Paygo Finansal Teknoloji Hizmetleri A.Ş.
7. Protel Bilgisayar A.Ş.
8. Token Finansal Teknolojiler A.Ş.
9. Turkcell Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri A.Ş.
10. Türkiye İş Bankası A.Ş.
11. Wordline Ödeme Sistem Çözümleri A.Ş.
12. Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.
Sistem Güvenli Olması İçin Neler olmalıdır?
1. Genel İşlem Akışı
2. E-belge Üzerinde olması gereken bilgiler
3. Vergi Hesaplama
4. Ödeme Türleri
5. Bilgi Fişleri
6. Raporlar
7. Olay Kayıtları
8. İşletici Kuruluş Veri Tabanı İle Yapılan İşlemler
9. Güvenli Mali Sertifika
10. Yazılım Güvenliği
11. Erişim Kontrolü
12. Kimlik Doğrulama
13. Oturum Açma ve Oturum Kimliği Doğrulama
14. Mükellef Kayıt İşlemleri
Ödeme Kabul Eden Araçların Yüklenebileceği / Kullanılabileceği Fiziksel Donanımları Nelerdir?
1. Sertifikalı Fiziki Donanımlar: Bir Ödeme Kabul Eden Araç aracılığıyla, Ödeme Araçlarını kabul etmek ve ödeme işlemlerini, üzerinden güvenli bir şekilde gerçekleştirmek amacıyla özel olarak tasarlanmış, bu nedenle de diğer Regülasyon Otoriteleri tarafından sertifika zorunluluğu getirilen cihazlardır.
2. Sertifikasız Fiziki Donanımlar: Asıl kullanım amacı Ödeme Aracı kabul etmek olmayan, ancak finansal kuruluşlar tarafından sağlanan yazılımsal uygulamalar ile bu işlemleri de yapabilen, bu işlemleri yapmak için kendisine ait bir sertifikasyon gerekmeyen tablet, cep telefonu gibi cihazlardır. SoftPOS, TaptoPhone, TapOnPhone gibi isimlerle adlandırılan yazılım tabanlı yeni ödeme teknolojilerinin sertifikasız cihazlar üzerinde çalışacağı kabul edilir.
Ödeme Kabul Eden Araç, Güvenli Mali Uygulama ile aynı fiziki ortamda bulunmak ve buna bağlı olarak çalışmak zorundadır. Ödeme Kabul Eden Araç, Güvenli Mali Uygulamadan bağımsız olarak ve farklı bir fiziki ortamda çalışamaz. Fiziki ortam kavramından; aynı cihaz ya da donanım kastedilmemektedir.
Hangi Ödeme Türlerini Desteklenmektedir?
1. Nakit
2. Banka / Kredi Kartı
3. Diğerler: Senet/Çek/Açık Hesap/Kredili, Havale/EFT, Hediye Kartı, Belediye Ulaşım Kartları, Yardım Kartları ve Çekleri, Yemek Kartı ve Çekleri
4. Finansal kuruluşlar tarafından sunulan/sunulabilecek diğer ödeme yöntemleri.
Her bir ödeme/tahsilat işleminde düzenlenecek olan ilgili e-Belgenin hangi ödeme türü ile işlem gördüğünü Özel Entegratör Kuruluşa bildirmek ve mali verilerin doğruluğunu “İşletici Kuruluş” sağlamak zorundadır. Sistem, mali bir işlem ile eşleşmeyen hiçbir ödeme / tahsilatın yapılmasına müsaade edilmemesi gerekmektedir.
Sistemde diğer önemli husus ise, ödeme türlerdir. İşletici Kuruluşlar tarafından sunulan Sistemde, tüm mali ve finansal işlemlerin Güvenli Mali Uygulama üzerinden (veya Güvenli Mali Uygulama ile entegrasyonu İşletici Kuruluş sorumluluğunda gerçekleştirilmiş harici satış uygulama yazılımları üzerinden) başlaması ve Güvenli Mali Uygulama üzerinden/aracılığıyla sonlandırılması esastır. Mali işlemin sonlanması, satışa ait oluşacak e-Belgedeki bedelin hangi ödeme türü ile gerçekleştirileceğinin seçilmesi ile devam etmeli ve bu ödeme türüne göre işlemler sonlandırılarak e-Belge oluşturulması gerekmektedir. Güvenli Mali Uygulamaların aşağıdaki ödeme türlerinin tamamı tanımlı olmalıdır. Ancak, söz konusu ödeme türlerinden, mükellefin ilgili finansal kuruluşlarla bir üye işyeri anlaşması olmaması nedeniyle kullanılması mümkün olmayanların aktif edilmemesi, üye işyeri anlaşması gerçekleştiğinde ise aktif edilmesi gerekmektedir.
Güvenli Mobil Ödeme ve Elektronik Belge Yönetim Sistemine aktif başvuru / iptaller Nasıl Olmaktadır?
1. https://dijital.gib.gov.tr adresine(Dijital Vergi Dairesi) giriş yapılmalı,
2. Dijital Vergi Dairesi üzerinde Dilekçelerim menüsünde yer alan Yeni Dilekçe Oluştur butonu ile Dilekçe Türleri Tablosunda GMUS(GMÖEBYS Başvuru/ İptal Dilekçesi) satırında yer alan İşlem Başlat buton ile işlemleriniz yapabilirsiniz.
Güvenli Mobil Ödeme ve Elektronik Belge Yönetim Sistemi ile birlikte mükelleflerin iş süreçlerini, ödeme ve tahsilat süreçlerini, düzenlemekte oldukları belgelerin oluşturulmasında, iletilmesinde ve muhafazasında verimlilik, maliyet avantajı, işlem kolaylığı ve konforu, etkin analiz ve denetim gibi birçok kolaylık getirmektedir.
Sistem ile birlikte vergi doğuran mal ve hizmet satış işlemleri ile bunlara bağlı olarak yapılan ödemeleri/tahsilatları vergi kayıp ve kaçakçılığı önlenmesi için mali nitelikli e-Belgeler kayıt altına almayı amaçlanmıştır.
Kaynaklar
https://ebelge.gib.gov.tr/gmoebysmevzuat.html
https://ebelge.gib.gov.tr/gmoebysisleticikuruluslistesi.html
Güvenli Mobil Ödeme Ve Elektronik Belge Yönetim Sistemi Başvuru Kılavuzu
Güvenli Mobil Ödeme Ve Elektronik Belge Yönetim Sistemi Başvuru, İzin, Onay ve Denetim Süreçleri Kılavuzu