Angaryalarla Başa Çıkmak ve Kurtulmak

Buradaki amacımız, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin iş yükünü azaltmak ve onlara daha yaşanabilir bir hayat sunmaktır. İş yükü derken, aslında kendimizi gereksiz sorumluluklar altına sokarak mükellefin yerine getirmesi gereken bildirimleri de üstlenmemizden bahsediyoruz. Bu yükümlülüklerden kurtulmak ve asli görevlerimize dönmek asıl hedefimizdir.

Bu düşünce ilk bakışta hayal gibi görünebilir. Ancak tüm dünyada emsali olmayan bir meslek anlayışımız, yönetim şeklimiz ve mesleğin gerektirdiğine inandığımız bir kabullenmemiz var. Oysa, bu kabuğu kırmak, angaryalardan sıyrılmak ve kendimize daha geniş bir yaşam alanı yaratmak asıl hedefimiz olmalıdır.

YARATILACAK FAYDA

Bu sürecin yaratacağı faydaları tüm meslektaşlarımız biliyor, değil mi?

  • Yaşanabilir bir hayat ve sürdürülebilir bir meslek,

  • Mutlu ve huzurlu bir yaşam,

  • Daha iyi bir kazanç ve düzenli bir gelir seviyesi.

Bir mali müşavir daha ne ister ki?

İSTİSNALAR

Her meslekte olduğu gibi bizim mesleğimizde de istisnalar olabilir. Ancak burada önemli olan, bu istisnaların bizim görevimiz haline gelmemesidir. Sevdiğim bir atasözü vardır: "Taviz/istisnanın sınırlarını veren değil, alan belirler."

Bir istisna tanırken, karşı tarafa sınırlarımızı açık ve net bir şekilde belirtmeli ve bu sınırın aşılmasını engelleyecek kurallar koymalıyız. Aksi halde, verilen bir taviz zamanla kalıcı hale gelir ve rızamız dışında üzerimize yüklenir.

Bazı meslek mensuplarının bu çizgiyi koymaması nedeniyle, zamanla gereksiz ve lüzumsuz işlerle ilgilenmek zorunda kaldıklarını biliyoruz. Bu durumu fark ettiklerinde ise çok geç oluyor ve şikâyet etmeye başlıyorlar. Oysa, bu yükü kabul eden ve taviz veren kendileri.

YÖNTEM

Bu angaryalardan kurtulmanın ilk adımı, kendimize dürüst olmaktır. Müşteriye “DUR” diyebilmeliyiz. Bunu yapabilmek için de, bu işe duyduğumuz ihtiyacı ve oradan gelecek geliri göz önünde bulundurarak müşteriyi kırmadan, incitmeden “YETER” demeyi bilmeliyiz.

İstisnalar bölümünde belirttiğimiz gibi, uyulması zorunlu kurallar koyarak müşterilerimize belirli aralıklarla bu sınırları hatırlatmalıyız. Bu kurallar, her meslektaşın kendi büro yönetimine göre belirlenebileceği gibi, genel geçer kurallar da olabilir. Örneğin:

  • Meslek dışı sorulara cevap vermemek,

  • Bilgi sahibi olduğuna inandığımız kurum ve kuruluşlara müşterileri yönlendirmek.

Vergi ve SGK borç yapılandırmaları konusunda yardımcı olunmasını isteyen müşterilere, bunun ücretli bir hizmet olduğunu hatırlatmalıyız. Bankalar ve diğer finansal kuruluşların talep ettiği bilgi ve belgeler için de, tıpkı ticaret sicil müdürlükleri veya meslek odalarından alınan belgelerde olduğu gibi bir ücret talep edilmesi gerektiğini müşteriye açıkça belirtmeliyiz. (Bu konuda, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sunduğu bilgilendirme servislerinden ücret talep etmesi örnek alınabilir.)

Özetle:

  • Angaryalardan kurtulmalıyız,

  • İşimizin gerektirmediği yükümlülükleri üzerimizden atmalıyız,

  • Yaptığımız işin hakkı olan ücreti tahakkuk ettirerek tahsil etmeliyiz.

Hepinize sağlıklı, mutlu, huzurlu ve hak ettiğiniz gibi bir yaşam dilerim.

Dr. Muzaffer USLICA Mali Müşavir


Yazarımızın Diğer Paylaşımları